مشاوره تحصیلی

دانش آموزان و دانشجویان همواره در مسیر تحصیل خود با مسائل و مشکلات زیادی روبرو می شوند که گاهی ممکن است بعضی از این مشکلات به قیمت ضربه سنگین به تحصیل و پیشرفت آنان باشد.

هنگامیکه واژه مشاوره تحصیلی را می شنویم ذهن ما تنها به سوی مشاوره در زمینه انتخاب رشته و انتخاب محل تحصیل می رود با وجود اینکه مشاوره تحصیلی موضوعات و مباحث گسترده ای را در بر می گیرد که در ادامه به تفصیل به آن خواهیم پرداخت.

 

مشاوره تحصیلی چیست؟

مشاوره تحصیلی شاخه ای از علم روانشناسی است که حیطه فعالیت آن کار با دانش آموزان و دانشجویان می باشد.

مشاوره تحصیلی
مشاوره تحصیلی

مشاوره تحصیلی مشاوره تخصصی به دانش آموزان و دانشجویانی است که با هدفگزاری و تلاش به دنبال موفقیت در مسیر تحصیل خود و آزمون های پیش روی خود هستند. علاوه بر آن مشاوران در این مسیر به بررسی و حل مشکلات پیش روی آنها می پردازند.

 

مشاور تحصیلی چه کسی است؟

مشاور تحصیلی روانشناس متخصص در حوزه مشاوره تحصیلی و برنامه ریزی می باشد که با تسلط بر سر فصل کتاب های عمومی و تخصصی تمام مقاطع تحصیلی و با دانش و علم روانشناختی خود سعی دارد دانش آموزان و دانشجویان را در مسیر تحصیل خود راهنمایی و مشاوره دهد.

مشاور تحصیلی
مشاور تحصیلی

وظایف مشاوران تحصیلی:

همانطور که گفته شد تصور اینکه فعالیت مشاوره تحصیلی تنها در چند زمینه (انتخاب رشته ، انتخاب محل تحصیل ، برنامه ریزی درسی و …) می باشد کاملا اشتباه است.

حیطه تخصص و فعالیت مشاوران تحصیلی بسیار گسترده است که در ادامه به بعضی از آنها اشاره خواهیم کرد.

 

1) استعدادیابی تحصیلی و شغلی:

امروزه بسیاری از انسان های اطرافمان را می بینیم که از انتخاب رشته تحصیلی خود پشیمان هستند و یا از حرفه ای که در آن مشغول کار هستند ناراضی اند.

نارضایتی از شغل
نارضایتی از شغل

یکی از وظایف مشاور تحصیلی استعدادیابی می باشد. بررسی اینکه علاقه یک نوجوان به چه رشته ای می باشد ، استعداد او در چه زمینه ای است و در آینده چه حرفه و شغلی مناسب روحیه ی او می باشد کاملا به عهده مشاوران تحصیلی است.

 

2) بررسی افت تحصیلی

بسیار از والدین در طول دوره تحصیلی دانش آموز خود به یکباره شاهد افت تحصیلی فرزندانشان می شوند. در اکثر موارد پدر و مادر ها تمام شرایط را بر وفق مراد می دانند و افت تحصیلی فرزند خود را کاملا بی دلیل می دانند.

در بعضی از موارد هم افت تحصیلی دانش آموز را به گردن دوستان و همسالان او می اندازند در حالی که بررسی این موضوع به عهده مشاور متخصص است.

مشاور با بررسی عوامل مختلف به شناخت و پیدا کردن دلایل افت تحصیلی می پردازد. سپس با ارائه راهکار ها و آموزش های لازم به دانش آموز و خانواده او مشکل بوجود آمده را بر طرف و حل می کند.

 

 

3)آموزش شیوه صحیح مطالعه

گاهی خیلی از دانش آموزان بسیار با استعداد هستند و مشکل خاصی هم از نظر یادگیری ندارند اما آنطور که باید نتیجه دلخواهشان را نمی گیرند. آن ها در بیشتر مواقع در ایام قبل از امتحان زمان زیادی را از دست می دهند و دلیل آن هم عدم مهارت کافی در زمینه روش های صحیح مطالعه و خواندن می باشد.

مطالعه صحیح
مطالعه صحیح

یکی دیگر از وظایف مشاور تحصیلی بکارگیری آموزش های لازم در جهت اصلاح روش های مطالعه به دانش آموزان و دانشجویان می باشد.

 

4)حل مشکلات اضطرابی

بسیاری از دانش آموزان با اختلال اضطراب قبل از امتحان روبرو هستند و همین امر موجب به هدر رفتن تلاش آنها می شود.

اضطراب امتحان
اضطراب امتحان

آن ها گاهی تمام اصول و تکنیک های مطالعه را اجرا می کنند ، مطالب درسی خود را به خوبی یاد می گیرند اما اضطراب امتحان موجب می شود تا امتحان خود را خراب کنند.

مشاوران تحصیلی وظیفه دارند به بررسی و حل مشکلات اضطراب محصلان بپردازند.

 

همانطور که گفته شد حیطه فعالیت مشاور تحصیلی بسیار زیاد است. افزایش اعتماد به نفس ، طراحی یک برنامه هدفمند مختص هر دانش آموز در هر رشته ، تعیین هدف و … دیگر مواردی است که آنها به عهده دارند.

 

ویژگی های یک مشاور تحصیلی خوب

تا به اینجا در خصوص وظایف و مسئولیت های مشاوران تحصیلی به بحث پرداختیم اما حال به بررسی شرایط و ویژگی های یک مشاور تحصیلی خوب و اینکه چطور می توانیم یک مشاور تحصیلی خوب انتخاب کنیم می پردازیم:

 

 

1) تسلط به دوره های تحصیلی

اینکه مشاور نسبت به مقطع تحصیلی دانش آموز آگاهی و شناخت کامل داشته باشد در انتخاب مشاور تحصیلی از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

2)برنامه درسی منحصر فرد

اینکه هر دانش آموز و دانشجو برنامه درسی منحصر به فرد خود را می خواهد و یک برنامه درسی نباید برای همه استفاده شود نکته ای است که مشاوران تحصیلی خبره به خوبی از آن آگاهی دارند.

 

3)جلسه مشاوره با والدین

یک مشاور حرفه ای این نکته را به خوبی می داند که راهکار و مشاوره و آموزش در صورتی تاثیرگزار است که همزمان هم دانش آموز و هم والدین در کنار یکدیگر به آموزش ها عمل کنند.

 

4)پیگیری و نظارت

یک مشاور تحصیلی حرفه ای حداقل هر دو هفته یکبار به بررسی وضعیت مراجع خود می پردازد و با پیگیری از طریق خانه و مدرسه از حال دانش آموز مطلع می شود.

 

نتیجه گیری

خیلی از والدین تصور می کنند مراجعه به مشاوره تحصیلی صرف هزینه ی بیهوده می باشد و دانش آموز تنها با زیاد درس خواندن به نتایج مطلوب خواهد رسید.

در این مقاله به اهمیت و نقش مشاور تحصیلی در مسیر رشد و پیشرفت دانش آموزان و دانشجویان به تفصیل پرداخته شد. مرکز مشاوره آفاق با بهره گیری از مشاوران توانمند در زمینه تحصیلی آماده ارائه خدمت به خانواده های فهیم ایران می  باشد.

5 2 رای
امتیاز (روی ستاره سمت چپ بزنید)
اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
بازخورد درون خطی
مشاهده همه دیدگاهات
0
لطفا اگر دیدگاهی دارید برای ما ارسال کنید.x